?> نابودی حیات وحش با مالچ‌ پاشی در ماسه‌ زارهای خوزستان | زیست آنلاین
تاریخ انتشار :چهارشنبه ۵ دی ۱۳۹۷ ساعت ۰۳:۰۰
کد مطلب : 79490
یک فعال محیط زیست گفت: شن‌زارهای خوزستان که زیستگاه گونه‌های کمیابی همچون آهوی شنی است کانون ریزگرد نیستند اما هزینه بیت‌المال صرف مالچ‌پاشی این مناطق و نابودی حیات وحش می‌شود.
نابودی حیات وحش با مالچ‌ پاشی در ماسه‌ زارهای خوزستان
به گزارش زیست آنلاین، یک فعال محیط زیست در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام کرد: جلگه خوزستان حدود ۶ میلیون هکتار مساحت دارد که حدود ۲۰۰ هزار هکتار آن را ماسه‌زار و شن زار تشکیل می‌دهد که جزء غنی‌ترین اکوسیستم‌های کشور هستند؛ انواع خزندگان کمیاب و اندمیک و گیاهان بومی و حیات وحش ارزشمند و گونه‌های کمیاب و یا در لیست سرخ جهانی مانند آهوی شنی بین‌النهرین در ماسه‌زارهای خوزستان زندگی می کنند.

کرامت حافظی با اشاره به مالچ‌پاشی شن‌زارهای خوزستان گفت: این مناطق به هیچ وجه کانون ریزگرد نیستند و ریزگردهای خوزستان جنس رس دارند و نه ماسه و کانون‌های ریزگرد خوزستان آب‌گیرها و تالاب‌ها و دشت‌های سیلابی هستند که به عللی مانند انتقال آب سرشاخه‌ها و یا سدسازی از آب محروم شده‌اند.

وی تصریح کرد: راهکار مقابله با ریزگردهای خوزستان جلوگیری از انتقال آب سرشاخه های رودهای خوزستان و جلوگیری از سدسازی‌های افراطی برقابی است، نه مالچ پاشی ماسه زار هایی که اصلا کانون ریزگرد نیستند.

حافظی هشدار داد: مالچ پاشی باعث از میان رفتن علوفه و گیاهان منطقه ماسه زار ها و به دنبال آن نابودی تنوع زیستی منطقه می شود و فاجعه است؛ تا کی قرار است نسخه های غلط برای طبیعت خوزستان پیچیده شود و اندک ذخایر حیات وحش را عمدا نابود کرد؟

بیشتر بخوانید: موثر نبودن مالچ پاشی در مقابله با ریزگرد این فعال محیط زیست خواستار شد: به جای مالچ پاشی جلوی انتقال آب سرشاخه های کارون و کرخه و مارون را بگیرند؛ هم اکنون هفتمین سرشاخه انتقالی آب کارون با تونل و سد ویرانگر کوهرنگ ۳ با هزینه صنایع فولاد اصفهان در حال انجام است اما از آن جلوگیری نمی شود و از سوی دیگر خبر فاجعه بار مالچ پاشی زیستگاه آهوی شنی بین النهرین و تجهیز پیمانکار مالچ پاشی اقدام نابخردانه جدید است.

مالچ پاشی با قیر

وی توضیح داد: آهوان خوزستان در لیست سرخ جهانی هستند و انتظار داشتیم چرای دام هم در مناطق زیستگاه این گونه ارزشمند در فکه و میشداغ برای دام های اهلی ممنوع شود اما شوربختانه شاهد مالچ پاشی هم هستیم که اندک علوفه منطقه را نیز نابود می کند و باعث نابودی تنوع زیستی خزندگان و پستانداران و حتی پرندگان منطقه می شود؛ وقتی علف نابود شود آهوان آسیب می بینند؛ خاک آسیب می بیند و خزندگان نابود می شود؛ خزندگان که نابود شوند پستانداران و پرندگان مانند عقاب مارخوار که از خزندگان تغذیه می کنند آسیب می بینند.

حافظی در پایان گفت: همه اینها دلایل جدی است تا جلوی مالچ پاشی گرفته شود و مهمتر اینکه وقتی ریزگرد از این مناطق نداریم و ریزگرد از ماسه زار ها نیست چرا باید چنین هزینه‌ای انجام شود؟ آیا دولت پول زیادی دارد که با پیمانکاری ها حیف و میل می کند؟ بجای نابودی بیت‌المال با مالچ پاشی در جایی که اصلا کانون ریزگرد نیست جلوی انتقال آب های خوزستان را بگیرند که با قدرت در حال انجام است.

طراحی و تولید نانومالچ طبیعیاین در حالیست که چندی پیش محققان دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر موفق به طراحی و تولید نانومالچ طبیعی شدند. محصولات فناوری نانوی مانند "نانومالچ طبیعی" برای تثبیت خاک تهیه شده است. این محصول برای نخستین بار درکشور از ضایعات مزارع خوزستان تهیه شد که کاملا سبز و طبیعی ست و عوارض مالچ نفتی را ندارد. این محصول مهم به تایید مراجع ملی رسیده و وزارت راه و شهرسازی کارایی آن را برای طرح های ملی تایید کرده است. مجری این طرح دکتر فواد بوعذار از اعضای هیئت علمی همین دانشگاه در رشته ی شیمی دریاست.

بیشتر بخوانید: تولید نانو مالچ طبیعی در دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر دکتر فواد بوعذار در اینباره گفت: یکی از مهم ترین بحران هاي زیست محیطی در مناطق خشک و نیمه خشک مانند استان خوزستان پدیده مخرب ریزگردها، بیابان زایی و فرسایش بادي می باشد که وقوع طوفان هاي سهمگین گرد و غبار و حرکت ریزگردها از پیامدهاي آن محسوب می شود. خشکسالی‌ شدید، تغییرات اقلیمی و از بین رفتن پوشش گیاهی از عوامل موثر ایجاد کانوهای ریزگرد و افزایش غیرمتعارف بیابان زایی می باشد. همچنین فرسایش بادی بعنوان عامل متمم می تواند به عنوان یک مسئله در هر مکانی که خاک سست، خشک، لخت یا تقریباً برهنه و سرعت باد از سرعت آستانه جهت شروع حرکت ذرات خاک بیشتر باشد، به وقوع بپیوندد. در این راستا حدود ۳۴۰ هزار هکتار کانون‌های هفتگانه بحرانی پدیده گرد و غبار در استان خوزستان شناسایی شده و حدود ۲۵۰ هزار هکتار نیز ماسه‌زار است و بخشی از این اراضی فوق بحرانی محسوب می‌شود و وقوع مکرر طوفان ریزگردها در فصول مختلف سال مشکلات زیست محیطی، بهداشتی، امنیتی و صنعتی فراوانی برای مردم استان بوجود آورده است.

ماچهای طبیعی

اما در طرح موجود تصمیم گرفته شد که از ترکیبات طبیعی استفاده شود تا علاوه بر اینکه باعث رفع معضل بیابانزایی، حرکت شنهای روان و پراکنش ریزگردها شود، باعث بهبود خصوصیات خاک شده و مشکلات زیست محیطی نیز بر جای نگذارد. نانو رس محصولی است محیط زیست دوست و طبیعی که با استفاده از فناوری نانو از کانی های رسی استخراج می شود. فناوري نانو درباره راه هاي جديد ساخت مواد صحبت مي كند و هدف آن توليد اجزای كوچكتر، ارزانتر، سبكتر و سريعتر با كارايي بهتر است كه از مواد اوليه و انرژي كمتري استفاده مي كنند.

بیشتر بخوانید: انواع مالچ : مالچ طبیعی mnf ، مالچ دوستدار طبیعت محصول نانومالچ طبیعی تهیه شده از مزارع خوزستان کاملا زیست سازگار با بافت خاک های مرکز کانون ریزگرد به عنوان یک پوشش و همچنین یک ماده سیمانی به منظور چسباندن ذرات شن و ایجاد یک بستر مناسب برای تثبیت بیولوژیکی استفاده میشود. این محصول سبز بومی نانو دوستدار محیط زیست در پروژه ملی وزارت راه و شهرسازی با موفقیت در تثبیت خاک حد فاصل خرمشهر-اهواز بکار گرفته شد و نتایج انجام شده بیانگر اثر فوق العاده نانومالچ طبیعی تهیه شده بر روی تثبیت و بهسازی خاکهای رسی و شنی در راستای مبارزه با بیابانزایی می باشد.

از مزایای مهم محصول نانومالچ طبیعی می توان به کاهش سطح تبخیر آب، افزایش ذخیره رطوبت خاک، غنی سازی و ارتقاء کیفیت و ساختار خاک، بهبود شرایط رشد گیاهان، عدم ایجاد الودگی ثانویه، اجرای آسان و ساده بدون نیاز به امکانات و تجهیزات پیچیده (بر خلاف مالچ نفتی: دمای بالا ۶۰ درجه و هزینه حمل و نقل زیاد)، طول عمر بالا (۷-۱۰ سال)، قیمت مناسب و کیفیت بالا، مطابقت با شرایط مختلف خاکی استان خوزستان (شرایط اسیدی و قلیایی خاک)، تولید انبوه و نیمه انبوه تثبیت کننده نانو بر حسب نیاز اشاره کرد.

https://zistonline.com/vdciu5ay.t1a332bcct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما